12 Ağustos 2018 Pazar

Umutların İçinde Yüzen İnsanlar www.tarimorkamsendiyarbakir.com

İnsanlar hep kendi umutları içinde var olmaya çalışırlar. Küçük umutlar, sevinçler insanları rahatlatır. Bir anlık olsun sorunlarından arındırır. İnsanlar var olduğu zaman dilimlerinde umutları hep var olacaktır.

Öyle umutlar vardır ki, insanın ya da insanların birleşiminden, dayanışmasından sorunlarına sahip çıkarlar. Küçük umutlar dağları yaratır, büyütür. Bunu başarmakta insan olarak ne istediğini bilebilmek ve yaşamın pratiğine geçirebilmektir. Bunları yaparken de, her atılan adımda toplumsallaşmak ve bütünselleşmektir.

Hepimizin zaman içinde küçük ya da büyük umutları olmuştur. Yaşama tam anlamıyla geçmemiş ya da hiç geçmemiş olsa da bir isteğin bilincimizde oluşumunun kıvılcımıdır.

Emek mücadelesinde hak aramanın kapitalist, feodal, yarı feodal, yeni sömürge, sömürge sistemde ve bulunduğumuz sistem içinde gerçekten çok zordur. Zoru yenecek olan yine emek mücadelesinde yer alan emekçi yığınlarıdır.

Hepimiz iş yerlerinde sömürünün, horlanmanın, ikiyüzlülüğünün, kadın emekçiye cinsel tacizin ve diğer olumsuzlukların yaşandığını her emekçi görür. Sınıf mücadelesini temel alan emekçiler bu olumsuzluklar karşısında tavrını koyarlar.

Mevsimlik işçilerimizde göçebe hayatı gibi ilden ile ilçeden ilçeye karınlarını doyurmak için yollara düşerler. Yağmur, çamur, soğuk, sıcak demeden kimseye muhtaç olmadan var olmak için yaşam mücadelesini verirler. Mevsimlik işçilerin sosyal garantileri olmadığından, yaşamları hepten zordur. Ama o zorlu mücadelede insanca yaşamanın umutlarını düşünürler.

Asgari ücretli çalışanlarımız bu ülkede çoğunlukta, taşeronlaşmayla birlikte asgari ücretli kölelerin sayısı da arttı. Artan zamların altında geçinmek hepten zorlaştı. Yinede insanın İnsanca bir yaşam için umudu tükenmedi.

Sistem içinde şekillenen insan yolunu bulmak için kendince plan yapar ve yaptığı planı yaşama geçirmeye sırasıyla başlar. Başarılı olma şansı yüksek olmasa da, yaşama sımsıkı sarılmak zorunda olduğunu bilir.

İnsanlar köyde, şehirde, ilçede, kasabada bulunduğu her yerde kendi koşullarını yaratmaya çalışır ve var olmayı hedefler. İnsanların kimileri bencildir, çıkarcıdır, paylaşımcıdır,  bahanecidir. Saymakla insanoğlunun karakteri bitmez. Ama bu saydıklarımızda insanoğluna özgü hep “umutlar” vardır. 

Umutların içinde “sorular” vardır.  Soruların içinde aranan “yanıtlar” vardır. Çoğunlukla soruları yanlış soralar ve yanlış yanıtlarda dolandıkları için çözüm üretmede zorlanırlar. İnsanoğlunun umutlarında psikolojik sorunlar, zıtlıklar, çelişkiler, doğrular vardır. İnsanoğlu özünde bireysel umudunu aradığı için asıl umudun birlikte, paylaşarak olacağını bilemez. Bunun içindir ki dipsiz kuyularda gün ışığına çıkmak için debelenir durur.

Yaşam devam ediyor. Hepimizin ortak konuları olan geçim ve yaşam derdi hepimizi geriyor. Umudumuzu insanlık ve geleceğimiz için birlikte çözmek zorundayız. Bireysellikle olduğumuz yerde ha bire döneriz. Birileri de o zaman emeğimizin hakkını yemeye ve geleceğimizi çalmaya devam eder.
  
Hüseyin Habip Taşkın
26.01.2012

www.tarimorkamsendiyarbakir.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Acılarımız Ortaktır

 Her halkın acıları birbirine benzer. İnsanca yaşamak her bireyin hakkıdır. İnsanca yaşıyabiliyor muyuz? Kendimizi birey olarak sorgulamamız...