10 Ağustos 2018 Cuma

1 Mayıs için Alanlara www.tarimorkamsendiyarbakir.com

1Mayıs 2012’ye sayılı günler kaldı. Sendikalar, siyasi partiler 1Mayıs’ı kutlamak için kendi planları doğrultusunda hazırlıklara başladılar. Sosyalist partilerde afişlerini reklam panolarına asmaya başladılar. Bunun yanında 1Mayıs’la ilgili bildiriler dağıtmaya başladılar.

Emekçilerin 1Mayıs hazırlığı sürerken, ülkemizde emekçilerin sorunları bitirilmediği halde, katmerleşerek çoğalmaya başladı. Geçmişten günümüze akan yıllar içerisinde iktidar partisi olanlar, koalisyon hükümeti kuranlar, “her işimizin tıkır tıkır işlediğini ve her işimizin yolunda olduğunu” hep basın yoluyla uyumaya çalışan bir çocuğa ninni söyler gibi emekçilere, ezilen yoksullara, işçilere söylediler.

Her söylenen sözlerin emekçiler, yoksullar açısından sorunlarının çözülmediğini, aksine ağırlaşan yaşamın ağırlığı altında kesilen tüm faturaların bedelini ödemek durumuna düşürülmüşlerdir.

Her iktidar, koalisyon hükümetleri döneminde özveri hep halktan istenmiştir. İşverenden özveri değil, devletin işverenin tüm çıkarlarını yasal güvence altına alıp, sorunlarını çözmüştür.

Emekçilerin başta ekonomik, geçim derdi çözülmüş değildir. Aksine taşeronlaştırılıp, asgari ücretli köle durumuna düşürülmüş ve bununla birlikte tüketim mallarına başta elektrik, su ve benzine, mazota durmadan, habire zam yapılmaya devam edilmektedir. Emekçiler bu zamların bedelini ağır faturalarla ödemektedir.

Birde 1 Mayıs 1977 yılına gidelim: Emekçiler taksim meydanındayken çatılardan meydandaki emekçilere kurşun yağdırılmış ve emekçi insanların ölümüne neden olanlar, devletin karanlık şefkatli kollarında katiller kollanmış ve korunmuştur. Biz emekçilerin taleplerinde bu karanlık olayın aydınlığa çıkması için meydanlardan haykırmalıyız.

1 Mayıs bahar bayramı diye çarpıtılmak istense de, 1Mayıs dünyadaki tüm işçilerin, ezilenlerin, yoksulların emek bayramıdır.

1 Mayıs emekçilerin bayramının içi boşaltılmak isteniyor, bilmem farkında mısınız? Geçen seneye ve daha önceki senelere baktığımızda, alana giren gruplar anında kitlesi dağılıp, alandan dışarıya çıkıyor. Konuşmacılar konuşmalarını uzattıkça uzatıyor. Konuşmalar kısa ve anlamlı mesajlar vermelidir. Kitleleri alanda tutabilmenin yolu yaratılmalıdır. Sloganlar çok cılız çıkmaktadır. Kortejlerde yürüyenler daha etkin bir şekilde slogana katılmalıdır. Meydandaki insanlar konuşmacıyı dinlemeden, kendi aralarında sohbeti tercih edenler çoğunluktadır. Bu gibi aksiliklerin önüne geçilmeli ve acil çözüm üretilmelidir.

1 Mayıs hak edildiği biçimiyle anılmalı kutlanmalıdır. O da emekçi yığınlarının bilinçli bir şekilde tavır koymasından geçmektedir. Sınıf mücadelesinde emek mücadelesini yükseltmek zorundayız ve alanlara daha çok güçlü çıkmak zorundayız.

Kapitalizmin kişisel çıkarlarına karşı, toplumsal çıkarlarımızı, paylaşımlarımızı, dayanışmamızı demir ağlarla örmeliyiz. Çünkü bizler üretiyoruz ve aynı biçimde yönetende bizler olmalıyız. 1 Mayısta hep beraber alanlardayız. Buda biz emekçilerin en doğal hakkıdır.
    
Hüseyin Habip Taşkın
       27.04.2012   

www.tarimorkamsendiyarbakir.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Acılarımız Ortaktır

 Her halkın acıları birbirine benzer. İnsanca yaşamak her bireyin hakkıdır. İnsanca yaşıyabiliyor muyuz? Kendimizi birey olarak sorgulamamız...