14 Şubat 2019 Perşembe

BİR ZAMANLAR TARIM ÜLKESİYDİK ŞİMDİ NE OLDU? http://www.realitehaber.com/2019/02/14/bir-zamanlar-tarim-ulkesiydik-simdi-ne-oldu/?fbclid=IwAR0jjlsQ6DI8OJjXIYRGqgn0Y3mw1RoxOCayP3Co200xe-rASmt_SHyzuqo

Güzelim tarım ülkesi nasıl yok edildi? Aklımıza gelen soruları çoğaltabiliriz. Bölge bölge interneti kurcalayın satılık tarlalar ve araziler var. Ucuz fiyatına gidiyor. Seçimden sonra daha düşüğe gideceğe benziyor.

Tarımı asıl bitiren belirgin olarak 12 Eylül 1980 askeri darbesidir. Hem de Amerika emrettiği için bu faşist darbe gerçekleştirildi. Konumuz tarım olduğundan bu yönden bakacağız.

Tarımı emperyalistler ‘sömürücüler’ bitirtti. Kendi ülkelerinde ürettikleri yiyecekleri getirmemiz için darbenin yapılması şarttı. Başa gelen kuklalar anarşiyi önlüyoruz diye tarımın bitmesi için hazırlıklara başladılar.

Turgut Özal diye bir şahsiyet vardı. ANAP partisi kurucularından ve Genel Başkanıydı. Tek başına iktidara geldiğinde liberal ekonomiyi savundu. Aslında ev ödevi olarak bu şahsın eline kâğıt parçasını tutuşturdular. Ya da beynine girmesi için bolca anlattılar.

İktidara getirdikleri sömürücüler elbette icraat bekliyorlardı. Fabrikaların özelleşmesinin adımı bu iktidar döneminde atıldı. Özal’ın bir konuşması aklımda kaldığı kadarıyla: ‘Çiftçi ucuza malını vermez ise dışarıdan getirtiriz’ demişti. Aynen de öyle oldu pirinç ve şeker ülkemize giriş yaptı.

Bizler ne yaptık? Ucuz diye kilo kilo aldık. Oysa her alışımızda tarımımızın dibine konan bombadan habersizdik. Halk olarak oynanan tezgâha dolaylı yoldan ortak olmuş olduk.

Biraz gerilere gidelim: 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile kurulan partilerde milletvekilleri olacakları askeri darbeciler gözden geçirdiler. Kimilerini sakıncalı gördüler.

İktidar olan ANAP döneminde tarımın ters takla getirilip bitirilmesi ve uygulamaya koyulması ile başlayan süreçte koalisyon hükümetleri bu işleyişin takipçileri oldu.

DSP- ANAP- MHP koalisyonunda Kemal Derviş’i ekonomiyi düzeltmesi için çağırmışlardı. Her yetkiye sahip olan bu şahısın da tarımımızı nereye getirdiği bellidir.

AKP iktidarı tarımın bitirilmesinde en çok katkı koyan partidir. Daha doğrusu askeri darbeden günümüze gelen partiler, koalisyon hükümetleri suçludur. Emperyalistlerin vermiş olduğu bitirme planına özeleştirmeleri katarak işin içinden çıkılmaz bir hal aldı. Hiçbir parti ak kaşık değildir.

AKP bir çıkmaza girdi. Kendi seçmeni bile isyan ediyor. Çelişki ekonomik olarak her kesimi zorluyor. Tekelci sermaye hariçtir.

Tanzim satışlarla bu işler düzelmez. Halkın hakkını alabilmesi için birleşmesi gerekiyor. İnsanca yaşamak istiyoruz şiarını yaygınlaştırmalıdırlar. Bu işin bir çözümü vardır! O da sosyalizmdir.
Hüseyin Habip Taşkın
13.02.2019

http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=314

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Acılarımız Ortaktır

 Her halkın acıları birbirine benzer. İnsanca yaşamak her bireyin hakkıdır. İnsanca yaşıyabiliyor muyuz? Kendimizi birey olarak sorgulamamız...