26 Şubat 2019 Salı

BİR DÖNEMİN YAŞANMIŞLIĞI https://pirtukweje.wordpress.com/2019/02/26/hueseyin-habip-taskin-bir-doenemin-yasanmisligi/?fbclid=IwAR1fjwFh1ep4wiC4U6fXNUP26CPjHzxL0m-NG6G67eclXFH_sTA194XrXbA


Kitabımı hazırlarken Çetiner Kırtıloğlu'na, Ali Fuat Karaöz'e ve en son şeklini veren üstadım ve arkadaşım Neçmettin Yalçın Kaya'ya teşekkür ederim. Saygı ve sevgimle.

Sen Oradaydın romanım bir döneme işaret ediyor. Tarihin bir sayfasında, o günleri yaşayanların belleğinde acımasızlığıyla yerini alıyor. 

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’ni unutmak mümkün değildir. Unutturmamak adına gelecek yıllardaki insanlara kısa roman olarak bırakılması için yazdım.

Okuyanların bilincinde olumlu ya da olumsuz değerlendirmeleri olacaktır. Geçmişteki bu yaşanan barbarlığı göz önüne alarak, ileriye doğru yaşamlarının şekillenmesini sağlayacaktır.

Romana başka bir ad verebilirdim. Sen’i ad olarak kullanmayı daha uygun buldum. ‘Neden’ diye aklınızdan geçirebilirsiniz? Zamanı geriye sardığımızda o günün sosyal, ekonomik daha doğrusu koşullarını göz önüne almalıyız.

Mekân olarak; evler, işyerleri, sorgu odaları, cezaevlerini ağırlıklı aldığımızda buralarda bulunan her bireyi cinsiyet ayrımı yapmadan sen diye adlandırmayı uygun buldum.

Ailelerin birebir yaşamış oldukları olaylar zincirine birçok halka eklenmektedir. Sen içimizden herhangi biridir.

Mekân ev: Komşuların meraklı bakışları arasında, dolaylı yollardan baskın yapılan ev sessizce gözetlenir. Evin içinde neler olduğu sorusuna yanıt aramalarıdır.

Baskın yapılan evin içi her yönüyle karışıktır. Stres herkesi germektedir. Komşular, evin içinde olan biteni göremez. Evin duvarları ve baskın yapanların sert tutumları sayesinde izleyici grubu olanları göremez.

Sen’in götürülüşü: Evdeki işleri bitmiştir. Sıra Sen’in sorguya götürülmesindendir. Fakat uğrayacak bir durakları vardır. Sağlam raporu alınması gerektiği için formaliteleri tamamlamak zorunluluğu adli olarak vardır.

Sen arabanın arka koltuğunda iki kişinin arasında yaşayacağı olaylar yolculuğuna başlar.  78’liler diye adlandırdığımız çoğunluğunu oluşturan genç kuşağın yaşamından sadece belirli bir bölümün yaşanmışlığıdır.

Hüseyin Habip Taşkın
25.02.2018



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Acılarımız Ortaktır

 Her halkın acıları birbirine benzer. İnsanca yaşamak her bireyin hakkıdır. İnsanca yaşıyabiliyor muyuz? Kendimizi birey olarak sorgulamamız...