2 Haziran 2020 Salı

DÜNYADAKİ ÜLKELER VE TÜRKİYE FAŞİZMLE YÜZLEŞMELİDİR http://www.realitehaber.com/2020/06/02/dunyadaki-ulkeler-ve-turkiye-fasizmle-yuzlesmelidir/?fbclid=IwAR3OGx_4c3H4p_RSqy275lKH0otf2XIjLNLRDJifTxjKi5IQDeXjIidxKPc


Dünya dönüyor dönmesine ama ırkçılık dünya üzerindeki ülkelerde az ya da çok vardır. Irkçılık emperyalist, kapitalist, geri kalmış, yarı feodal, yeni sömürgeci ve benzeri ülkelerde taban bulmaktadır. Daha doğrusu ırkçılığın taban bulmasında devlet yönetimi, ideolojisi önemli rol oynar.

Amerika’da ten rengi siyah olanlar faşistlerin hedefindedir. Polislerin baskısı ara sıra öldürmeyle bitiyor. Amerika sözde demokrasi ile yönetiliyor. İyi ki cep telefonları ve diğer kamera aletleri vardır. Anında dünya olanı biteni görüyor.
“ABD'nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde polis, George Floyd adlı siyah yurttaşı dakikalarca işkence edip boğarak öldürdü. Kurbanın, yaşananlara tepki gösterenlerin kaydettiği görüntülere yansıyan "Nefes alamıyorum" sözleri, 2014'te polis tarafından benzer şekilde öldürülen Eric Garner'ı hatırlattı.” Evrensel Gazetesi
Gelelim Türkiye’ye; yıl 1966 benim çocukluğum ve ben altı yaşındayım. Ege’den Hemşin’e adlı kitabımda Bayındır – İzmir’de Tahtacı Alevilere, Romanlara ‘Çingenelere’ Kürtlere ırkçı söylemleri duyduğum yerdir. Doğu Karadeniz’de ana dillerini koruyan Lazlar, Gürcüler, Ermeniler, Rumlar varlıkları inkâr edilir. Türkiye’nin genelinde inkâr edilir ve yer isimleri, kişinin adı ve soyadı yerli ve milli olmalı anlayışı hâkimdir. Burada konuyu uzunlamasına anlatmayacağım.
Günümüz Türkiye’sinde Alevilere, Romanlara, Kürtlere, Ermenilere, Rumlara ve diğer halklara her türlü hakaret serbesttir. Linç girişiminde bulunmak, öldürmek serbesttir.  
Türkiye tarihine baktığımızda katliamlarda ırkçılık, faşizm kokar. Maraş, Çorum, Malatya, Sivas’ta Madımak, Gazi Mahallesi, Roboski ve uzunca bir liste karşımızda duruyor.
Musa Anter, Vedat Aydın, Hırant Dink, Tahir Elçi Türkiye’de öldürülen düşünce insanlarıdır. Aynı zamanda Türkiye vatandaşlarıydılar. Türk, Kürt, Ermeni, Yahudi, Rum, Süryani ya da başka halklardan olmak suç değildir. Barış Çakan Kürtçe müzik dinlemekten öldürüldü.
Her linç girişiminde, öldürmede, katliamda devletin başındaki her iktidar, koalisyon hükümetleri, askeri darbeciler kendilerini aklama yönüne giderler.
Şunu anlatmaya çalışıyorum; bir dil bir insandır denmiyor mu? Deniliyor. Allah herkesi bir yarattı denmiyor mu? Deniliyor. Ana dillerden, ten renginden korkmayın. Çoklu diller zarar getirmez aksine birbirimize kaynaştırır. İngilizce, Fransızca ve Almanca bu ülkede konuşulabilir. Diğer diller kaka dillerdir diyen, dedirten bir düzene sahibiz.
Hepimiz İnsanız ve birer canız. Sorunlarımız aynıdır.
İnsanım diyen ve sosyalistlerin görevlerinden biriside halkların ana dillerine, kültürlerine sahip çıkması ile bir arada yaşamayı, birlikte hareket edip üretilenleri paylaşmayı, insanca bir düzen içinde silahsız, kavgasız yaşamayı ve diğer insani görevleri yerine getirmeyi hedeflemeliyiz.
Faşizmle yüzleşmeliyiz.
Hüseyin Habip Taşkın
01.06.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Acılarımız Ortaktır

 Her halkın acıları birbirine benzer. İnsanca yaşamak her bireyin hakkıdır. İnsanca yaşıyabiliyor muyuz? Kendimizi birey olarak sorgulamamız...