2 Kasım 2020 Pazartesi

İNSANCA YAŞAMAK VARKEN https://almanyalilar.com/2020/11/02/hueseyin-habip-taskin-insanca-yasamak-varken/?fbclid=IwAR20ASDgpOTtYelcaE-Pqh2Dlqb5Ss4ek1KUo7fIU8OT-3Q30Up4AAeoRms


 


Hüseyin Habip Taşkın

İNSANCA YAŞAMAK VARKEN

Sindirme, korkutma bir yere kadardır. O yerde insanda ve insanlarda dışa vurma başlar, her şeyi göze alarak tepkisini gösterir. Onları hiçbir iktidar durduramaz. Tarihe bakın imparatorluklarda, padişahlıklarda yöneticiler saraylarda saltanat sürerken, askeri gücü varken bile açlıktan, ezilmekten, sömürülmekten payını alanların başkaldırışları vardır.

Gelelim ülkemize, bir yerde saltanat içinde yüzenler ile bir yerde de yoksulluktan, sömürüden, baskıdan nasibini alanlar. Arada büyük bir uçurum vardır. Bu uçurumu yaratanlar dünya ülkelerinde iktidarı yönetenlerin uyguladığı bir düzenin devamıdır. Sanki babadan oğula miras kalmışçasına iktidara gelen çevresiyle çağ atlıyor. Yıldızı parlıyor. Din adamları ne diyor? “Kaderine razı ol! Diğer tarafta rahat edersin!”

Dünya ülkelerinin neyi vardır? Bakın burası çok önemlidir. Askeri ve polis gücü vardır. Hadi bakalım konuya buradan bakalım!

İnternettin her türlü olanaklarından faydalanıyoruz. Dünyadaki olaylar internet ağına düşüyor. Konumuzla ilgili olarak; bir devlet başkanı koltuğunu bırakmıyor. Muhalefet: ‘Seçimlere hile karıştırdın’ diyor. Ortam geriliyor sahneye polis ve asker tam teçhizat çıkıyor. Sonrasında cenk başlıyor.

Ekmek zammı, hayat pahalılığı, yolsuzluk ve diğerleri için insanlar sokakta iktidar koltuğunda oturanı protesto ediyor. Koltuktaki acayip bozulduğu için ‘ya kulum hücum’ emrini veriyor.

Ülkemizde de manzara dünya ülkelerinden pek farkı yoktur. Her ülkede demokrasi, uygarlık diyor ama polis ve asker gücünü arkalarına alıp, halklarına karşı set oluşturuyor.

Ermenek’te, Ünye Ordu’da ve diğer yerlerde hak aramalarda karşılarına polis ve asker çıkıyor. Gazeteciler, bilim insanları, sanatçılar, yazarlar, düzenden hoşnut olmayanlarda payına düşeni alıyor. İlkokulda ‘polis ve asker halkı korur’ diye öğretmenimden duymuştum. Yaşam pratiğinde anlatılanlar yanlıştır. Sermayeyi ve iktidarları koruduğu bir gerçektir.  Bu işi sadece AKP’ye yıkmak yanlış olur. Dünden bugüne iktidar koltuğuna oturanları yani düzeni sorgulamak gerekiyor.

İnsanca, eşit koşullarda dilleri, kültürleri ne olursa olsun birlikte yaşamaktan yana olmalıyız. Hepimiz insanız ve birer canız.

29.10.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Acılarımız Ortaktır

 Her halkın acıları birbirine benzer. İnsanca yaşamak her bireyin hakkıdır. İnsanca yaşıyabiliyor muyuz? Kendimizi birey olarak sorgulamamız...